فونداسیون دکل سازه و عملیاتی است که به‌منظور کنترل و حفظ تعادل دکل‌های مخابراتی انجام می‌گیرد و وظیفه‌ی آن انتقال نیرو و بار دکل به سطح است. در واقع دکل‌های مخابراتی به‌خاطر ارتفاع زیاد، مستعد واژگونی هستند و در صورت عدم اجرای فونداسیون دکل مخابراتی به‌طور صحیح، در صورت وزش باد شدید، دچار واژگونی خواهند شد. ارتفاع دکل، وزن و بار دکل، نوع و کیفیت خاک یا مقاومت سایر سطوح نصب دکل نظیر پشت بام و شدت وزش باد منطقه، بر روی طراحی فونداسیون دکل مخابراتی تاثیرگذار است.

طراحی و اجرای فونداسیون دکل مخابراتی در همپا دکل

ارتفاع و وزن و سایر عوامل ذکر شده نظیر سستی خاک سطح نصب و شدت وزش باد منطقه، بر روی شرایط فونداسیون و اجرای آن تاثیرگذار است. طراحی و اجرای فونداسیون دکل مخابراتی بر حسب نوع دکل، یعنی مهاری، خود ایستا و منوپل بودن دکل انجام می‌پذیرد. با این حال، مراحل زیر برای اجرای فونداسیون دکل دوربین و مدل مخابراتی انجام می‌پذیرد.

نخستین مرحله بررسي وضعيت خاک زمین مورد نظر از دیدگاه مقاومت خاک، دانه بندي و تراکم آن برای اجراي انواع فونداسيون دکل مخابراتی است.
مرحله دوم حذف پستي و بلندي هاي زمين و خاک‌برداري و حفر گودال برای قرار دادن دکل است. در صورت مجاورت محل گودبرداری به ساختمان و سازه‌های مختلف، این امر باید به درستی انجام گیرد تا موجب ریزش پی آن‌ها نشود.
در این مرحله یک لایه‌ی 10-15 سانتی‌متری بتن مگر که به آن بتن نظافت نز اطلاق می‌شود، در کف کار قرار می‌گیرد که کار آن ایجاد یک سطح صاف و جلوگیری از نفوذ آب به بتن اصلی است.
مرحله‌ي بعدي که بایستی با حساسیت کافی انجام گیرد، آرماتورگذاري است که براساس نقشه و طراحی قبلی اجرا می‌شود. با برش ميلگردها به اندازه‌ی مورد نظر و اتصال ميلگردهاي پاييني طولي و بالايي، آرماتوربندی فونداسیون انجام می‌شود.
بعد از آرماتورگذاری مرحله‌ی قالب بندي فونداسيون پیش ساخته بایستی اجرا شود. قالب بندي باید از تخته‌هاي سالم و بدون هيچ گونه گره با حداقل ضخامت 2.5 سانتي متر، قالب‌های آجری يا ورقه‌هاي تخت فلزي استفاده شود.
بتن ريزي نهایی نیز آخرین مرحله از اجراي فونداسيون دکل مخابراتی است.

فونداسیون دکل های مخابراتی دارای چه استانداردهایی باید باشد؟

دکل‌ مخابراتی با توجه به کاربرد گسترده‌ای که برای انواع ارتباطات بی‌سیم دارند، در مکان‌های متعددی نظیر مناطق شلوغ شهری نصب می‌شوند و در صورت اجرای غیر صحیح و واژگونی، علاوه بر آسیب‌های مالی، ممکن است خطرات جانی را نیز در پی داشته باشند. به همین خاطر یک سری استاندارد در جهت تولید و نصب دکل‌های مخابراتی تنظیم شده است. از جمله این استانداردها می‌توان به آیین نامه 2800 ایران و استاندارد های طراحی دکل مهاری مخابراتی EIA-RS-222-Fاشاره کرد. مهم‌ترین نکات این استانداردها در مورد فونداسیون دکل مخابراتی، به شرح زیر است:

تراز بندی و جوشکاری شاسی اصلی و سپس جوشکاری بیس دکل، برای نصب دکل‌های مهاری
کاربرد حداقل دو پاس جوش برای هر کدام از عصاهای مهار
تست جوش پس از انجام جوشکاری
استفاده از مهارکش‌های متناسب با ارتفاع دکل
سیستم‌های روشنایی برای مشخص بودن جهت دید هواپیما و بالگردها